Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Tværfaglig Konference, Pejlemærker og Marte Meo

Tværfaglig konference

En tværfaglig konference er et rådgivende forum, der i fællesskab med forældrene søger at håndtere udfordringerne omkring barnet. Det vil sige et forum, som giver forældre, dagplejer og dagplejekonsulent mulighed for at drøfte bekymringer omkring et barn med fagpersoner. 

Til konferencen vil der altid være forskellige fagpersoner fx en psykolog, en socialrådgiver og en sundhedsplejerske, der kan også deltage personale fra den børnehavebarnet skal gå i. Desuden deltager dagplejer og dagplejekonsulent. 

Talepædagog, motorikkonsulent og eventuelle familiemedlemmer deltager, hvis det skønnes nødvendigt.  

Dagplejekonsulenten udarbejder et beslutningsreferat. Dette gives kun til forældre og dagplejer, medmindre andet aftales. 

På den tværfaglige konference sker der følgende:  

  • Forældrene fortæller om deres bekymring/problemstilling 

  • Dagplejer og dagplejekonsulent beskriver, hvordan de ser barnets udvikling og trivsel og deres eventuelle bekymring 

  • Fagpersonerne stiller uddybende spørgsmål 

  • Sammen udarbejdes et fælles løsningsforslag 

  • Eventuelt afklares det om der er behov for opfølgning 

Pejlemærker

Fagcenter Børn og Familier udviklet 10 pædagogiske pejlemærker, som skal give os et fælles sprog og en fælles forståelse, når vi samarbejder om børnenes udvikling. 

Som forælder vil du blandt andet møde pejlemærkerne, når der refereres til dem på forældremøder eller til forældresamtaler. Du kan se mere her

 

Marte Meo

Vi arbejder ud fra Marte Meos principper. 

Marte Meo metoden er en videobaseret metode, der bygger på principperne for udviklingsstøttende kommunikation. I Marte Meo tager man udgangspunkt i, hvad man gør godt – der er fokus på muligheder frem for begrænsninger. 

Marte Meo metoden er en meget konkret og løsningsorienteret metode, hvor vejledningen/rådgivningen tager udgangspunkt i de ressourcer, der i forvejen er til stede hos personerne. Via udvalgte videoklip får man konkrete handleanvisninger, som kan forbedre samspillet og støtte udviklingen. 

Videooptagelse og analyse af samspil i almindelige dagligdags situationer gør det muligt at få øje på barnets ressourcer og herfra arbejde mod hensigtsmæssig udvikling og samspil. 

Metoden er et redskab til at få øje på: 

Hvad barnet allerede mestrer, og hvad han/hun har brug for hjælp til. 

Hvad den voksne allerede gør, som er udviklingsstøttende for barnet. 

Hvad den voksne har brug for at gøre mere af, eller gøre på en bestemt måde for at hjælpe barnet videre i sin udvikling. 

Via Marte Meo metoden er det blandt andet muligt at støtte op om selvværd – herunder selvfølelse og selvtillid – sociale kompetencer, empati, koncentration, vitalitet, sprog og impulsstyring. 

I forbindelse med et eventuelt Marte Meo forløb beder vi om en samtykkeerklæring.